реклама партнерів:
Головна » Шокуюче зречення Папи Римського Бенедикта Шістнадцятого. Вперше за 600 років

Шокуюче зречення Папи Римського Бенедикта Шістнадцятого. Вперше за 600 років


Коментарі: 0 Церква та суспільство

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
У понеділок Папа Римський Бенедикт Шістнадцятий оголосив про своє зречення від святого престолу, хоча зазвичай понтифіки перебували на цій посаді до кінця життя. Ватикан посилається на слова самого Папи, в миру – 85-річного Йозефа Алоїза Ратцінґера, про те, що він більше не має фізичних сил виконувати функції глави понад мільярда католиків світу через погіршення стану здоров’я. Це рішення стало несподіванкою.
Таке зречення Папи – перше за останні 600 років з того часу, коли Папа Григорій Дванадцятий так само зрікся престолу у1415 році. Щоправда, тоді йшлося про гостру політичну і релігійну боротьбу та долання схизми серед конкуруючих претендентів на престол. Сьогодні ж основний мотив відречення Бенедикта Шістнадцятого – власний стан здоров’я.
Ось як заявив у понеділок про це відречення Папи речник Ватикану Федеріко Ломбарді: «Папа Римський каже, що він неодноразово звіряв свою душу перед Богом. Це було глибоко особисте рішення, ухвалене в час молитви перед Богом, який довірив йому цю місію, котру він виконує. «Я прийшов до впевненості, що мій фізичний стан, враховуючи мій нинішній вік, не дає можливості виконувати ці функції». Це – головний мотив такого рішення».
Федеріко Ломбарді, далі цитуючи Папу, також додав, що Бенедикт Шістнадцятий завершить свої функції після 20:00 28 лютого.
Це рішення чинного Папи готує ґрунт для нового конклаву (таємної ради) кардиналів з метою виборів нового глави католицької церкви. Це засідання очікують у кінці березня. Виступаючи у понеділок перед кардиналами у Ватикані, Бенедикт Шістнадцятий висловив прохання, щоб ці церковні збори визнали його «недієздатність».

Реакція в світі
Кардинала Йозефа Ратцінґера обрав на престол конклав кардиналів у 2005 році. Він став Папою після смерті свого попередника Івана Павла Другого у віці 78 років.
У Берліні речник канцлера Ангели Меркль Стефан Сейберт заявив у понеділок про «зворушення і здивування» таким кроком Бенедикта Шістнадцятого. Сама ж Ангела Меркель наголосила пізніше у понеділок: «Бенедикт Шістнадцятий є і залишиться одним із найбільш видатних мислителів нашого часу».
В Італії прем’єр Маріо Монті заявив, що «глибоко шокований» неочікуваною новиною з Ватикану.
В Ізраїлі зокрема головний рабин Йона Метцґер позитивно відгукнувся про міжцерковну діяльність нинішнього Папи Римського та зазначив при цьому, що відносини між Ізраїлем та Ватиканом ніколи не були кращими, ніж за правління Бенедикта Шістнадцятого.

Папа пережив чимало труднощів
Спостерігачі кажуть, що Папа Бенедикт мав чимало проблем під час правління. Його папство було відзначене триваючим донині скандалом про сексуальне насильство над неповнолітніми, до якого виявилися причетними деякі представники церкви. Ватикан намагався загасити цей скандал. Сам Папа зізнавався під час візиту до США у 2008 році, що він почувався «глибоко зганьбленим» цим скандалом: «Я визнаю біль, який церква в Америці пережила внаслідок сексуального зловживання над підлітками. Жодні мої слова не можуть передати біль і приниження, котрі завдані такими злочинами. Важливо, щоб постраждалим приділили більше любові і особистої уваги».
У 2010 році Бенедикт Шістнадцятий визнав, що католицька церква не була достатньо пильною, достатньо відповідальною перед сексуальними зловживаннями її служителів.
У минулому році Ватикан вразив скандал із викраденням одним із службовців Папи документів церкви. Паоло Ґабріеле пояснював свій вчинок намаганнями розкрити корупцію в керівництві церквою. Зловмисника пізніше пробачили, напередодні Різдва.

Бенедикт Шістнадцятий збирався в Україну
Бенедикт Шістнадцятий отримав по церковній лінії запрошення відвідати Україну для участі у відзначенні 1025-річчя хрещення Русі-України улітку цього року. Це підтвердив речник Української греко-католицької церкви Ігор Яців зі Львова.
Але офіційного запрошення від влади Києва Папа так і не дочекався. Останній раз Україну відвідав ще Іван Павло Другий. Це було влітку 2001 року.

Василь Зілгалов
Джерело: Радіо Свобода






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

08:43
19-Трав-2024
Бокс. Усик переміг Ф’юрі та забрав титул абсолютного чемпіона світу
Володар поясів WBA, WBO, IBF і IBO Олександр Усик (22-0-0, 14 KO) переміг чемпіона WB
21:23
17-Трав-2024
Заява Національного музею історії України щодо незаконних споруд на землях історичного значення
16 травня 2024 року Державна виконавча служба України забезпечила виконання судового
21:13
16-Трав-2024
«Чернігів стародавній» запрошує на відкриття виставки «Гроші наших пращурів»
До Міжнародного дня музеїв у Національному архітектурно-історичному заповіднику «Черн
16:40
16-Трав-2024
Важливість вибору правильної молочної суміші для дитини

Вибір правильної молочної суміші

20:48
15-Трав-2024
«Укренерго» запровадило аварійні відключення для промислових та побутових споживачів
З 00:00 та впродовж доби 16 травня по всій Україні для побутових та промислових спожи
19:39
15-Трав-2024
Зручний мобільний додаток для замовлення води

Інформація для клієнтів компанії "Молодо" та всіх, хто цікавиться якісною водою дл

21:23
14-Трав-2024
Інформація по постраждалим внаслідок ворожого удару по Харкову
Кількість постраждалих — 17. Серед них 12-річний хлопчик і дівчинка 8 років. Вони у с
21:11
14-Трав-2024
Ентоні Блінкен розкрив деталі безпекової угоди між США та Україною
Державний секретар США Ентоні Блінкен повідомив, що майбутня безпекова угода між Спол
20:31
13-Трав-2024
російські окупанти взяли в полон українців прикордонної громади на Харківщині
Прокуратура розпочала розслідування за фактом взяття у полон цивільного населення при
19:51
13-Трав-2024
Ситуація на Харківському напрямку складна
Ворог б’є по мирним людям, використовує цивільних як живий щит.
Противник нама
Усі новини